Sopocka solanka, wypływająca samoistnie z głębokości 800 m ze Źródła św. Wojciecha, zgodnie z wydanym Świadectwem NIZP-PZH nr BU-70/WL-2018 z 11 grudnia 2018 r. została uznana za leczniczą solankę jodkową. Charakteryzuje się ona wysokim stopniem mineralizacji (łączna zawartość substancji mineralnych 42,7 g/l), w tym wysoką zawartością chlorku sodu (chlorki 25,29/1) i jodków (2,56 mg/I). Ponadto zawiera znaczące dla oddziaływania biochemicznego zawartości wapnia (2384,8 mg/I) oraz magnezu (1203 mg/I). Woda ta, zaklasyfikowana jako 4,2% woda chlorkowo-sodowa (CI-Na), jodkowa, może być wykorzystywana w lecznictwie uzdrowiskowym zgodnie ze wskazaniami lekarskimi do kąpieli indywidualnych i zbiorowych (w basenach) oraz do inhalacji.
Skład solanki
Kationy mg/dm³ | Aniony mg/dm³ | ||
amonowy | 1,5 | chlorkowy | 25 169,5 |
sodowy | 11 800 | bromkowy | 94 |
potasowy | 84,00 | jodkowy | 2,56 |
wapniowy | 2384,76 | wodorowęglanowy | 57,9 |
magnezowy | 1203 | siarczanowy | 1810 |
żelazowy | 0,45 | fluorkowy | 0,21 |
strontowy | 76,3 | Składniki niezdysocjowane: | |
litowy | 1,92 | kwas metaborowy | 29,8 |
barowy | poniżej 0,045 | kwas metakrzemowy | 4,7 |